Punctul din Inima
Principală | Cine este Rav Dr. Michael Laitman | Înregistrare | Logare
 
Marţi, 21-05-2019, 09:41
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Meniu site
Noutati
Forma intrarii
Retele Sociale


Cine este Rav Dr. Michael Laitmanlaitman_2010-03-12_9587-70.jpg    Doctor Michael Laitman este fondatorul si conducatorul Institutului "Cabala pentru popor” (Cabala laAm) centru de studiu si diseminare a intelepciunii Cabala.

Rabinul doctor Mihael Laiman a fost elevul si secretarul personal al Rabinului Baruh Shalom HaLevi Ashlag, fiul cel mare al Rabinului Iuda Ashlag (Baal HaSulam) autorul Perush Hasulam (Intelesul Scarii)la Zohar .El a primit numele de Baal HaSulam (Stapanul Scarii) datorita acestui studiu de o importanta capitala in studiul Cabalei.

Rav dr.Laiman este autorul a peste 30 de carti de Cabala traduse in foarte multe limbi. Preda zilnic cursuri si tine conferinte care sunt transmise live pe canale de televiziune si pe internet (www.kabbalah.info). El este presedintele Institutului de Cercetare Ashlag ( ARI - Ashlag Research Institute) si membru al Consiliul Mondial al Inteleptilor (World Wisdom Council). Ca profesie Rav Laiman este bio-cibernetician, doctor in filozofie si profesor de ontologie si epistemologie (teoria existentei si teoria cunoasterii stiintifice).


Titlul de Rav i-a fost acordat de numerosii sai elevi din respect si ca apreciere pentru predarea stiintei Cabala si pentru devotamentul cu care a educat si a raspandit aceasta stiinta. El nu a primit acest titlu de la niciun minister religios si nu indeplineste functii religioase.Rav Michael Laitman a numit institutul "Cabala pentru popor-Fiii lui Baruch” (Cabala laAm-Bnei Baruch) dupa numele profesorului sau si este deschis pentru toata lumea. Are mii de studenti in Israel si in lume care studiaza intelepciunea (hohma) Cabalei. Fiecare student alege pentru el insusi calea, cat si cum vrea sa invete ca sa ii fie lui cat mai potrivit, dupa dorinta si puterea lui personala. Institutul este o societate non profit si se ocupa numai de studiul Cabalei si difuzarea ei. Pentru a-si pastra integritatea si tinta propusa nu este o organizatie guvernamentala sau politica si nu implica religia cuiva in niciun fel. Asa cum spunea Baal HaSulam, cel mai mare cabalist al generatiei noastre, dupa ale carui carti invatam, "fiecare este liber sa ramana in credinta sa”.
Astazi, sute de mii de studenti, din intreaga lume ii uram Ravului, profesorului, mentorului si ghidului nostru, din toata inima:

LA MULTI ANI, RAV! MAZAL TOV!

Intr-o uriasa imbratisare a tuturor punctelor din inima, cu o infinita iubire iti spunem

LECHAIM!

 

Dr. Michael Laitman

Fondator si Presedinte al Institutului de Educare si Cercetare in Cabala - Bnei Baruch, care este dedicat predarii si diseminarii Cabalei autentice. Profesor de Ontologie, PhD in Filozofie si Cabala si MSC in Bio-cibernetica. Tatal a trei copii si bunic a trei nepoti.

Rav Michael Laitman, PhD, este o autoritate internationala a Cabalei autentice. Pregatirea sa de baza este foarte neobisnuita pentru o persoana cu renume in sfera spiritualului: el a fost pregatit in stiinte, este detinatorul unui Masterat in bio-cibernetica, si a avut o cariera stiintifica de succes, mai tirziu indreptindu- se catre Cabala, pentru a-si aprofunda cercetarile stiintifice. Si-a luat Doctoratul in Filozofie si Cabala, la Institutul de Filozofie din cadrul Academiei de Stiinte din Moscova, Rusia.

In 1976, el a inceput sa studieze Cabala, si o studiaza si in prezent. In 1979, cautind noi cai in Cabala, drumul sau s-a intersectat cu Cabalistul Rabbi Baruch Shalom HaLevi Ashlag (1906-1991), primul fiu nascut, si succesorul Cabalistului Rabbi Yehuda Leib HaLevi Ashlag (1884-1954), cunoscut ca Baal HaSulam datorita comentariului sau despre Cartea Zohar, numit Sulam (Scara). Michael Laitman a fost atit de impresionat de fiul lui Baal HaSulam, incit a devenit cel mai apropiat discipol si asistentul personal al lui Baruch Ashlag, petrecindu-si majoritatea timpului in compania respectatului sau mentor, asimilind cit de mult a putut din invataturile acestuia.

Astazi, este considerat ca fiind principala autoritate a Cabalei, fiind autorul a 33 de carti despre acest subiect, traduse in 10 limbi. Lectiile sale sint transmise zilnic la televiziunea prin cablu si prin internet, in toata omenirea. In ultimii ani, el a devenit un conferentiar foarte cautat in cercurile academice din Statele Unite si Europa.

              Dr. Laitman este fondatorul si presedintele Institutului de Educare si Cercetare in Cabala – Bnei Baruch, care opereaza cel mai mare si mai extensiv site pe internet, dedicat subiectului Cabala, www.kabbalah. info. Website-ul furnizeaza acces nelimitat la textele Cabalistice in peste 20 limbi, si are 1.4 milioane de accesari lunare. Inca din anul 2000, Enciclopedia Britanica recunoaste site-ul kabbalah.info ca fiind unul dintre cele mai cunoscute site-uri de pe internet, atit din punct de vedere al numarului de vizitatori, cit si al cantitatii de materiale informative despre stiinta Cabalei.

(Din cartea - Rav Laitman, Cabala Revelata, trad.-Mirela Simonescu)

Profilul meu:

"M-am nascut in 1946. Dupa absolvirea Colegiului, am ales specializare in bio-Cibernetica. Dupa perioada de internist am lucrat la Centrul de Cercetare in Hematologie din Leningrad . Chiar si ca student, am fost impresionat de modul minunat in care celula organica sustine viata. Am fost in admiratie pentru modul armonios in care celula se incorporeaza in sine,in restul corpului.

Este destul de comun sa studiezi structura celulelor, functionalitatile lor, si sa iti pui intrebari cu privire la scopul existenţei lor, ceea ce inseamna modul in care acestea functioneaza in relatie cu restul corpului. Dar nu am putut gasi raspunsul la intrebarea in cauza, in sensul existentei intregului corp.

Am presupus ca la fel ca celulele din organism, organismul este o parte a unui sistem mai mare, fata de care acesta functioneaza ca o parte a intregului. Dar incercarile mele neobosie in obiectul cercetarii, in cadrul oferit de taramul stiinţific s-au intalnit, repetat cu negari si respingeri. Mi s-a spus: "Stiinta nu se ocupa cu astfel de intrebari."

Asta se intampla in anul 1970, in Rusia. Cand m-am decis sa parasesc Rusia, eram convins o data mai mult, ca in Israel imi voi putea continua cercetarile asupra a ceea ce ma captivase.

In 1974, dupa patru ani aspri, in conditia de a fi un ‘refuzat’ in cererea de a parasi Rusia (Rusia in zilele Uniunii Sovietice), si dupa o calatorie lunga si dificila, in final, am ajuns in Israel. Cand m-am adresat la Universitati si Institutii Academice care functionau in Israel , in acea vreme si le-am prezentat ideile mele, ele mi-au oferit (din nou) posibilitatea de a efectua cercetari pe intr-un mod special, la scara limitata. Acest lucru m-a facut sa-mi dau seama ca eu va trebui sa caut acel loc unde sa pot studia sistemul comprehensiv al realitatii…”

(Din Blogul personal al Rav Michel Laitman)

Cum am ajuns la studiul Cabalei?

In timpul conferintelor si interviurilor sunt mereu intrebat, cum am ajuns la Cabala?  Iata, Cabala este intelepciunea vietii, si ne este aproape tuturor. Ea nu se aseamana cu practica esoterica – care ar necesita explicatia drumului care duce la ea.

Totusi gasesc de cuviinta sa raspund la o alta intrebare, putin diferita: cum am gasit in Cabala raspunsurile la intrebarile privindu-ma pe mine si viata mea?

Inca din copilarie m-am intrebat adesea care ar fi scopul existentei mele. Astfel de intrebari ma torturau neincetat. Uneori reuseam sa le uit, in goana dupa placeri, dar de obicei imi incepeam zilele cu una si aceeasi intrebare care ma chinuia neincetat.

 Nu puteam s-o uit, desi eram ocupat cu scopuri neautentice. Ani de zile m-am consacrat studiului unei profesii interesante, careia m-am dedicat timp indelungat. Si de asemenea, gandul de a pleca in Israel, ma preocupa de ani de zile.

Dar si dupa sosirea in tara, in 1974, obsesia in ce priveste scopul vietii mele nu m-a parasit. Eram in permaneta in cautarea unui scop demn de a trai pentru a-l realiza. Am incercat sa-l gasesc in lumea afacerilor, in politica si asa mai departe. Am incercat sa traiesc asemenea tuturor, totusi nu reuseam sa uit intrebarea interioara‚ ’’pentru ce scop infaptuiesc toate acestea?” Sau: „ce rost are sa fac acestea toate, oare spre a ma asemana majoritatii?’’

Dupa cateva evenimente care mi-au zguduit viata, atat sufleteste cat si din punct de vedere material, si ajungand la concluzia ca nu am unde sa evadez din realitate, am hotarat in 1976 sa incerc modul de viata religios. Credeam ca aceasta modalitate, cu valorile ei etice, imi va da liniste sufleteasca si impacare cu problemele existentiale. Niciodata nu am fost atras de studiile umaniste ca psihologia, literatura etc.,  credeam doar in stiintele exacte.

In 1978 am descoperit un curs de studiu al cabalei. M-am inscris imediat la acest curs, am cumparat manuale de studiu si, in scurt timp, eram cufundat pana peste cap in studiul  cabalei. Am inceput sa-mi sondez adancurile inimii si sa cercetez temeinic toate problemele. Pentru prima data am simtit ca sunt la locul potrivit, care ma atragea cu adevarat.

Am inceput sa caut instructori autentici in toata tara, incercandu-i si parasindu-i unul dupa altul, nefiind satisfacut de metoda lor de studiu, prea abstracta.

Gasind un tovaras de studiu, am inceput sa citim acasa toate cartile de Cabala existente.

Asa am continuat in decursul urmatoarelor luni.

Intr-o seara de iarna, rece si ploioasa, in  1980, i-am propus camaradului meu sa iesim in cautarea unui cerc de studiu, cu un instructor autentic, in Bnei Brak, unde mai fusesem pentru achizitionarea unor carti de studiu.

In Bnei Brak ne intampina o vreme furtunoasa, cu strazi pustii, ude de ploaie. Ne-am oprit la coltul srazii AKIVA si am intrebat pe cineva: „unde putem invata Cabala in imprejurime?”. Ca si cum ne-ar fi asteptat, persoana ne raspunse fara uimire, indrumandu-ne cu explicatii exacte spre locul respectiv.

La sosire, ne astepta o cladire intunecata, iar inauntrul ei, am gasit intr-o camera mica si laturalnica, asezati imprejurul unei mese lungi, patru sau cinci batranei cu barba alba. Ne-am prezentat, declarand ca veneam din Rehovot si dorim sa studiem Cabala. Persoana care prezida studiul, din capul mesei, ne invita sa luam loc. Ei au continuat sa citeasca din cartea Zohar, cu interpretarea lui Baal HaSulam, Rav Iehuda Ashlag. Vorbeau cu jumatate de gura, in parte pe idis, dar pareau a se intelege bine intre ei.

In primul moment mi-a trecut prin minte gandul ca pierdem aici timpul degeaba, dar tovarasul meu nu a fost de acord sa plecam, pretinzand ca ar fi nepoliticos.

Studiul se intrerupse dupa cateva minute. Am lasat numerele noastre de telefon si ne-am luat ramas bun.

A doua zi ne-au telefonat, si astfel am sosit in aceeasi seara la lectia urmatoare, cu instructorul ales de rav,( sau cel principal, superior). Acesta ne-a propus sa incepem studiul articolulului Introducerea la Stiinta Cabala, pe care am incercat sa o studiem de cateva ori. (din scrierilor lui Baal HaSulam – Iehuda Ashlag, marele mekubal al secolului 20, supranumit Stapanul Scarii).

Ne-am asezat in jurul mesei in sala goala din sinagoga. El incepu sa ne explice cele citite.

De atunci, incerc mereu sa-mi amintesc, sa retraiesc, acel sentiment minunat de fericire,  care m-a inundat dintr-odata, de a-mi fi gasit in sfarsit locul, dupa ani de cautare!

Dupa lectie, ne-am inteles sa continuam studiul. A doua zi am inceput sa inregistrez lectiile. Afland ca studiul principal are loc la ora doua dimineata, am inceput si noi sa venim la lectiile nocturne. Eu eram cam obraznic, intram in discutii adeseori, fapt care ajunsese la urechile  principalului, Rav Baruch Ashlag, care se interesa de noi indeaproape. Astfel, mi-a transmis ca va fi gata sa studieze cu mine zilnic la ora sapte,  dupa rugaciune, din cartea ZOHAR. Lectiile au fost intrerupte insa dupa cateva intalniri, pentru ca eu nu intelegeam nimic, dupa spusele lui Rav Baruch Ashlag, sau Rabash, spre rusinea mea. Dar el a inteles ca nu eram inca pregatit, cu toata ardoarea mea.

 Au trecut astfel cateva luni. Prin invatatorul nostru, am fost intrebat daca eram de acord sa-l conduc pe Rav Baruch Ashlag la medicul sau, in Tel Aviv. Bineinteles,  am consimtit. Pe drum el a vorbit despre diverse subiecte, iar eu am incercat sa-l descos despre cabala. Mi-a spus ca  deocamdata nu intelegeam nimic, de aceea poate sa-mi spuna orice, insa cand voi progresa, va fi mai precaut privind cele ce-mi va comunica.

Am continuat astfel, ani de zile.

Intrebarile mele care doreau raspuns, erau intampinate cu intrebarea: ai gasit deja cui sa i te adresezi? El vorbea despre CREATOR: Adreseaza-I-te Lui, striga, pretinde, plange-I Lui oricat doresti, apeleaza la El cu toate pretentiile.

(Din cartea - Michael Laitman, Pe urmele inimii, trad.-Clara Mendel)

 


Calendar
«  Mai 2019  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
nou
Virsta noastra

Copyright MyCorp © 2019