Punctul din Inima
Principală | Intrebari si raspunsuri - Forum | Înregistrare | Logare
 
Vineri, 29-03-2024, 03:59
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Arhiva - doar pentru citit
Forum » Cabala pentru fiecare » transferate » Intrebari si raspunsuri (Raspunsuri date de Rav Laitman la intrebarile studentilor)
Intrebari si raspunsuri
punctuldininimaData: Luni, 12-07-2010, 17:18 | Mesaj # 1
Sergent
Grup: Administrators
Mesaje: 26
Premii: 0
Reputaţie: 100
Status: Offline
De ce a plasat Creatorul povara creatiei asupra noastra?

Referitor la intentia Emanarii, prima regula pe care o stim este ca El doreste sa faca bine, El a dorit si a creat pe cei care vor primi Bunatatea sa. Pentru ca bunatatea sa fie completa, trebuie meritata, nu primita ca un gest de caritate, astfel incat rusinea sa nu o intineze, ca atunci cand cineva mananca ceva care nu este al lui.

Pentru ca ele sa fie in masura sa merite (nu, ca simple fiinte create, ci devenite independente, similare cu El) El a creat (special pentru ele) o singura realitate (corupta de El), prin care ele pot deveni corectate, realitate de care El nu are nevoie, ci mai degraba de corectarea lor (pe care o fac ei insisi) - atunci ei vor merita (sa devina independenti ca El).

-Ramchal, Klalei Pitchei Chochma veDaat (Regulile Portilor Inlelepciunii si Cunoasterii)

Aceasta este legea, Domnul s-a limitat pe sine, adica si-a limitat abilitatea (perfectiunea) , de a nu-i crea pe masura fortei sale (sa faca creatia perfecta), ci mai degraba in concordanta cu ceea ce a dorit si cu directia Lui. Prin crearea lor (intentionat, prin restrictia Sa, perfectiunea Sa, revelarea Lui, de catre creati prin efort) cu lipsuri, pentru ca ei (sa aiba oportunitatea) sa se completeze pe ei prin ei insisi (pana la atingerea perfectiunii, nivelului Lui, similaritatii cu El), completarea lor (atinsa de ei insisi) fiind rasplata (meritata), rezultand din eforturile lor de a-L atinge pe El. Si toate acestea (raul creat de Creator si oportunitatea de a-l transforma in bine) servind doar dorintei Lui de a realiza bunatatea completa (catre creaturi).

-Ramchal, Daat Tvunot (Cunoasterea Intelepciunii) , Paragraful 28

De ce a plasat Creatorul povara creatiei asupra noastra?

Reiese ca scopul intregii creatii este ca, umilele creaturi (care exista in egoism si deci restrictionate si tranzitorii) sa fie capabile, prin pastrarea Tora si Mitzvot (sa isi reveleze egoismul, ca unic rau si sa il corecteze studiind Kabbalah), sa se ridice mai sus (prin dobandirea unor proprietati din ce in ce mai mari de daruire si iubire, in locul primirii si a urii) dezvoltandu- se mereu, pana cand sunt recompensate prin Dvekut (echivalenta formei) cu Creatorul lor.

Dar vin Kabalistii si intreaba, de ce nu am fost noi creati de la inceput cu acest inalt nivel al adeziunii? Ce motiv a avut sa ne impovareze cu aceasta munca a Creatiei, si cu Tora si Mitzvot? Si ei raspund: ‘Celui ce mananca ce nu este al lui, ii este teama sa-si priveasca fata’. Asta inseamna ca cineva care mananca si se bucura de munca prietenului sau ii este teama sa-si priveasca fata lui pentru ca facand asta (primind gratuit) el devine tot mai umilit (se simte ca si cum nu ar exista pe lume) pana cand isi pierde forma umana (similara cu Creatorul). Si pentru ca ce vine din intregimea Lui nu poate fi defectuos (fiind imperfect, Creatorul nu ar putea fi revelat de catre fiintele Create), ne ofera loc sa ne castigam maretia (sa devenim egali cu El) prin noi insine, prin munca noastra intru Tora si Mitztvot (descoperindu- ne egoismul si corectandu-l) .

-Baal HaSulam, Matan Tora (Daruirea Torei), Paragrafele 6 si 7

De ce a plasat Creatorul povara creatiei asupra noastra?

Fundatia primara pe care se bazeaza aceasta intreaga constructie este Suprema Lui dorinta pentru ca omul sa se completeze el insusi impreuna cu ceea ce a fost creat pentru el, si astfel el insusi (perfectiunea pe care el insusi a atins-o) sa fie meritul sau si rasplata. Meritul - de vreme ce el se angajeaza si trudeste pentru a atinge completarea sa, si cand este atinsa aceasta, se va bucura de fructele propriilor eforturi si de partea sa de munca. Recompensa - de vreme ce va fi in sfarsit complet si va simti placerea in bunatate pentru eternitate (ajunge la eliberarea de moarte).

-Ramchal, Daat Tvunot (Cunoasterea Intelepciunii) , Paragraful 14

Daca scopul creatiei lumilor este de a delecta creaturile Sale, de ce a creat El aceasta lume corporala, tulbure si chinuita? Fara o astfel de lume El ar fi putut sa delecteze, cu siguranta, sufletele, pe cat si-ar fi dorit; de ce a adus El sufletele intr-un corp atat de corupt si murdar (dorinte egoiste)?

Ei explica cu urmatorul verset: ’Celui ce mananca ce nu este al lui, ii este teama sa-si priveasca fata’. Orice cadou reprezinta un motiv de rusine. Pentru a scuti sufletele de acest cusur, El a creat aceasta lume (simtirea unei asemenea stari), in care trebuie sa lucram. Prin urmare ei se vor bucura de munca lor, pentru ca isi primesc rasplata, de la Intregime, in schimbul muncii lor, si prin aceasta sunt scutiti de povara rusinii.

- Baal HaSulam, Studiul celor Zece Sfirot, Partea 1, Reflectie interioara, Capitolul 1, paragraful 6

 
Forum » Cabala pentru fiecare » transferate » Intrebari si raspunsuri (Raspunsuri date de Rav Laitman la intrebarile studentilor)
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:


Copyright MyCorp © 2024