Punctul din Inima
Principală | Materiale de studiu | Înregistrare | Logare
 
Joi, 25-04-2024, 08:38
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Meniu site
Categoriile sectiunii
Articole [49]
Zohar [20]
Intentii [5]
5 minute de lumina [18]
Shamati [2]
Articole Baal HaSulam
Noutati
Forma intrarii
Retele Sociale
Principală » 2012 » Ianuarie » 30 » Rabaş - Articolul 1 - Şlavei haSulam (Etapele Scării)
13:13
Rabaş - Articolul 1 - Şlavei haSulam (Etapele Scării)

SCOPUL SOCIETĂŢII 1

Articolul Nr. 1, partea 1, 1984



Ne-am adunat aici ca să punem bazele unei societăţi pentru toţi cei care doresc să urmeze calea şi metoda lui Baal HaSulam, modul în care să putem urca la nivelul de om şi să nu rămânem animale, aşa cum au spus înţelepţii noştri (Yevamot, 61a): „voi, oile Mele, oile pajiştii Mele, sunteţi oameni.” Iar Raşbi a spus, „voi sunteţi numiţi oameni, dar cei ce se închină la idoli, nu sunt numiţi oameni.”

Pentru a înţelege meritul omului, acum vom cita din înţelepţii noştrii (Brahot, 6b) versul, "Până la urmă, totul fiind auzit: fie-ţi frică de Dumnezeu şi urmează-I legile căci astfel este întreg omul” (Ecleziaşti, 12:13). Şi Gmarah întreabă, "Ce înseamnă: ‘căci astfel este întreg omul’?”

Rabi Elazar a zis, "Creatorul a spus: ‘Intreaga lume a fost creată numai pentru asta.’ Adică, întreaga omenire a fost creată pentru frica de Dumnezeu.”

Însă, noi trebuie să înţelegem ce este frica de Dumnezeu, ea fiind motivul pentru care a fost creată lumea. Din toate cuvintele înţelepţilor noştri, învăţăm că motivul creaţiei a fost să facă bine creaturilor Sale. Asta înseamnă că Dumnezeu a vrut să bucure creaturile astfel ca ele să se simtă fericite în lume. Iar aici, înţelepţii noştri au spus despre versul: „Pentru asta este omul întreg,” fiindcă motivul creaţiei a fost frica de Dumnezeu.

Dar, după cum este explicat în eseul "Matan Tora,” (Dăruirea Torei), motivul pentru care creaturile nu primesc fericire şi plăcere, chiar dacă acesta a fost scopul creaţiei, este diferenţa de formă dintre Creator şi creaturi. Creatorul este Dăruitorul iar creaturile sunt primitorii. Dar este o regulă că: ramurile sunt asemenea rădăcinii din care s-au născut aceste ramuri.

Şi, fiindcă nu este nicio primire în rădăcina noastră, deoarece Creatorul nu are niciun fel de lipsă şi niciun fel de nevoie pentru a-Şi satisface dorinţa, omul simte neplăcere atunci când e nevoie să fie primitor. De aceea, fiecare om se ruşinează să mănânce pâinea ruşinii.

Pentru a corecta asta, lumea a trebuit să fie creată. Olam (lume) înseamnă elem (ascundere, tăinuire), de aceea bucuria şi plăcerea trebuie ascunse. De ce este aşa? Răspunsul este pentru frică. Cu alte cuvinte, este aşa pentru ca omului să-i fie frică să-şi folosească vasele de primire, denumite "dragostea de sine”. Asta înseamnă că trebuie să se ferească să primească plăcerea pentru că o pofteşte şi, trebuie să aibă puterea să învingă pofta, obiectul dorinţei lui.

În schimb, omul ar trebui să primească plăceri care aduc mulţumire Creatorului. Asta înseamnă că creatura va vrea să dăruiască Creatorului şi va avea frică de Creator pentru primirea pentru sine a plăcerii, deoarece primirea plăcerii – atunci când el primeşte pentru sine – îl îndepărtează de alipirea la Creator.

De aceea, când omul îndeplineşte una dintre Miţvot-urile (poruncile) Creatorului, el ar trebui să urmărească aducerea gândului pur prin această Miţva (poruncă), deoarece el va dărui Creatorului prin respectarea poruncilor Lui (Miţvot). Este precum au spus înţelepţii noştri: ”Rabbi Hanania Ben Akaşia spune, ‘Creatorul a dorit să cureţe pe Israel, de aceea, El le-a dat din plin Tora şi Miţvot.’”

Şi de aceea ne-am adunat aici - să punem bazele societăţii în care fiecare dintre noi urmează spiritul dăruirii Creatorului. Şi pentru a obţine dăruirea pentru Creator, trebuie să începem cu dăruirea pentru om, care se cheamă „dragostea pentru ceilalţi.”

Şi dragostea pentru de ceilalţi poate fi numai prin anularea de sine. Astfel, pe de o parte, fiecare om ar trebui să se simtă umil, iar pe de altă parte, să fie mândru, deoarece Creatorul ne-a dat şansa să fim în societatea în care fiecare dintre noi nu are decât un singur scop: Divinitatea să fie printre noi.

Şi, deşi nu am obţinut încă acest scop, avem dorinţa de a-l obţine. Şi acest lucru trebuie de asemenea să fie apreciat de către noi, fiindcă, deşi suntem la începutul drumului, chiar sperăm să obţinem acest scop măreţ.





Categorie: Articole | Vizualizări: 601 | Adăugat de: punctuldininima | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
Calendar
«  Ianuarie 2012  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
nou
Virsta noastra

Copyright MyCorp © 2024