Punctul din Inima
Principală | Materiale de studiu | Înregistrare | Logare
 
Joi, 28-03-2024, 14:31
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Meniu site
Categoriile sectiunii
Articole [49]
Zohar [20]
Intentii [5]
5 minute de lumina [18]
Shamati [2]
Articole Baal HaSulam
Noutati
Forma intrarii
Retele Sociale
Principală » 5 minute de lumina
Cabala de Shavuot

Inainte de sarbatoarea de Shavuot urmeaza sa petrecem noaptea prin invatamantul nocturn numit corectarea noptii de Shavuot.
Sarbatoarea de Shavuot se mai numeste si sarbatoarea Primirii Torei. In conformitate cu Cabala, in limbajul Luminii, este metoda care ajuta omului sa ajunga la simtirea Lumii Spirituale, la descoperirea Fortei Superioare. Dar, Primirea Torei, inca nu arata ca omul este pregatit pentru primirea ei.
Pentru ca creatura sa poata primi Lumina Superioara trebuie sa se pregateasca pe ea insasi pentru asta. Procesul de pregatire este procesul complex care cuprinde Sfirat haOmer : fiecare din cele patruzeci si noua de zile (sapte saptamani) care au precedat noaptea sarbatorii de Shavuot inseamna corectie speciala a ego-ului omului – de la starea de separare si primirea insasi, la starea de iubire si daruirea pentru ceilalti.
In ultima noapte, noaptea care reprezinta indeplinirea celor pat ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 609 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

Astazi, intreaga umanitate este foarte aproape sa iasa din Egipt. Din ce in ce mai multa lume simte nevoia sa-si revizuiasca valorile vietii si sa stabileasca noi prioritati. Fiecare om are nevoie sa-si faca propriile calcule. Pentru ce traieste si de ce?
Sunt situatii in viata noastra cand batalia pentru supravietuire, pentru existenta proprie, scoate afara toate aceste intrebari. De fapt, o intrebare despre sensul vietii apare de obicei atunci cand omul simte ca a realizat totul in aceasta viata, indiferent la ce nivel e el. Intrebarea care ii apare este mai presus de viata de zi cu zi.
Vedem ca aceasta intrebare priveste un segment mare al umanitatii. Ea apare inconstient ca flash din interiorul nostru. Acesta este motivul pentru care se disemineaza Kabbalah. Aceasta ofera explicatii la ceea ce se intampla in epoca noastra, de ce din ce in ce mai multa lume sufera de depresie, sinucidere, consumul de droguri, divorturi si valuri de teroare din ... Detalii... »
Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 494 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

De ce a plasat Creatorul povara creatiei asupra noastra?

Referitor la intentia Emanarii, prima regula pe care o stim este ca El doreste sa faca bine, El a dorit si a creat pe cei care vor primi Bunatatea sa. Pentru ca bunatatea sa fie completa, trebuie meritata, nu primita ca un gest de caritate, astfel incat rusinea sa nu o intineze, ca atunci cand cineva mananca ceva care nu este al lui.

Pentru ca ele sa fie in masura sa merite (nu, ca simple fiinte create, ci devenite independente, similare cu El) El a creat (special pentru ele) o singura realitate (corupta de El), prin care ele pot deveni corectate, realitate de care El nu are nevoie, ci mai degraba de corectarea lor (pe care o fac ei insisi) - atunci ei vor merita (sa devina independenti ca El).

-Ramchal, Klalei Pitchei Chochma veDaat (Regulile Portilor Inlelepciunii si Cunoasterii)

Aceasta ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 685 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

Povestea creatiei lui Adam prezinta crearea lui si subsecventele diviziunii si multiplicarii. Biologii sustin ca existenta durabila a biosferei este posibila doar daca ciclurile bio-geochimice sunt inchise. In caz contrar, creaturile vii vor consuma rapid toate resursele si vor fi intoxicate de produsele secundare ale activitatii lor vitale.

Totusi, pentru ca ciclurile sa se inchida, este nevoie de o comunitate de microorganisme din diferite specii care impart functiile bio-geochimice intre ele. Unele microorganisme folosesc resurse din mediul inconjurator si il alimenteaza cu produse ale activitatii lor vitale, in timp ce altele utilizeaza aceste produse si le returneaza ca deseuri, drept resursa originala a mediului. Nici un microorganism nu poate inchide in sine ciclul, precum un perpetum mobile.

Este si mai evident in stadiul pre-chimic de viata. Nu exista nici o singura molecula organica, care sa s ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 559 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

Zohar-ul este exact ca Tora, adica nu este nevoie sa o citim conform vechii metode. Poti deschide cartea oriunde vrei! Este similar cu Psalmii; poti deschide orice psalm si sa-l citesti. Poti chiar sa citesti un psalm incepand din mijlocul lui.

Cel mai important lucru, atunci cand citesti o Carte Sfanta (adica o carte scrisa de aceia care l-au atins pe Creator, prin calitatea de sfintenie, daruire, Bina) nu este ceea ce citesti, sau lucrurile despre care citesti, ci intentia. Ce vrei sa obtii prin citire?

Intr-un fel sau altul tu citesti despre Lumea Superioara, pe care nu o simti sau nu o intelegi. Zohar-ul este sursa cea mai inalta dintre toate Cartile Sfinte. Este sursa cea mai puternica a Luminii Superioare, Lumina Creatiei. Este ca o infuzie pentru o persoana bolnava, sau ca un medicament pe care il iei.

Ce vrei sa obtii cand iei acest medicament? Ce inseamna pentru tin ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 559 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

Aceeasi intrebare apare din nou si din nou: De ce nu a creat Lumina, de la inceput, o fiinta perfect similara cu Creatorul? Dar nu se poate asta. Este imposibil sa treaca proprietatea daruirii, direct de la Creator, la creatura.

De aceea trebuie sa experimentam spargerea lumilor (in Lumea Nekudim) si a sufletului comun (caderea in pacat cu Copacul Cunoasterii). Nu este nicio alta cale de a conecta si a aduce calitatea daruirii si a receptiei (Bina si Malchut) una in alta, decat prin pacatul (spargerea) lui Adam si distrugerea Templului.

Dar ce l-a fortat pe om sa guste fructul (marul) Copacului Cunoasterii? Este similar situatiei grele in care vezi o placere si recunosti imediat ca ea iti aduce rau; simti rusine, totusi esti dispus sa treci peste ea pentru ca tentatia este prea puternica. Nu ii poti rezista, chiar daca este mortala. Mai mult, placerea nu anuleaza rusinea, ci te forteaza sa continui! ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 508 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

Intrebare: De ce toate placerile palesc imediat? Sunt asa de bucuros cand cumpar o masina noua, dar o saptamana mai tarziu ma obisnuiesc cu ea si nu imi mai pasa de ea. Ce face ca placerea sa dispara? Daca Lumina si vasul sunt tot ceea ce exista, atunci nu ar trebui ca placerea sa fie eterna? De ce dispare?

Raspuns: Pentru ca kli-ul (vasul) se schimba. Masina nu dispare, dar dorinta mea devine mai mare si placerea primita de la detinerea masinii nu o mai umple. Schimbarea in dorinta este calitativa, nu cantitativa. In spiritualitate, cresterea este mai degraba calitativa, decat cantitativa.

Masina parcata langa casa mea este inca frumoasa si noua, dar nu ma mai excita ca inainte, chiar daca a trecut doar o saptamana. Asta se intampla, pentru ca o dorinta suplimentara (limba sarpelui primordial) s-a format in interior ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 547 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

Intrebare: Daca totul in lume depinde numai de oamenii care se angajeaza in dezvoltarea spirituala, asta inseamna ca noi suntem responsabili pentru toate suferintele care se intampla in lume?

Raspuns: Nu, nu noi provocam suferinta in lume. Din contra, atragem Lumina si transferam suferinta de la nivel corporal la un nivel de suferinta spirituala. Ca rezultat, in loc de suferinta datorata razboaielor, bolilor si celelorlalte probleme, suferim din faptul ca ne lipseste spiritualitatea. Asta este ceea ce da stiinta Cabalei unei persoane. O persoana sufera, dar nu este o suferinta adevarata, deoarece sufera de iubire.

Daca sunt invitat la o masa, peste cateva ore, atunci voi evita sa mananc acum pentru a-mi pastra apetitul pentru masa. Similar, intelegerea faptului ca trebuie sa-mi pregatesc Kelim-Vasele spirituale este ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 513 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

"Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti” este afirmatia ce determina intregul principiu al conexiunii dintre dorinta si Lumina, corectarea sufletului comun. Pentru ca, creatura sa fie capabila sa atinga echivalenta cu Creatorul, acesta este fortat ca mai intii sa sfarime creatura si sa o aduca la ura, la un stadiul care este in opozitie cu El.

Dobindirea unui stadiu care este opus Creatorului, este posibila doar prin crearea unei creaturi care este similara cu El si apoi prin schimbarea acestui stadiu cu unul opus, astfel incit o forma imperfecta ar rasari din una perfecta. De aceea, creatura este infatisata cu o oportunitate de a atinge singura, echivalenta cu Creatorul, de la un stadiu imperfect, prin examinarea propriilor calitati si pe acelea ale Creatorului: ce inseamna sa fii perfect si cum se poate atinge aceasta perfectiune.

Creatura cauta o solutie ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 595 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

Metoda Cabalista se bazeaza pe munca de grup, pe conectarea dintre noi, pe aspiratia tuturor de a ne aduna impreuna, sa adunam toate fortele comune, si cu efortul comun sa ajutam pe fiecare sa iasa in afara lui si sa vina la ceilalti. In realitate metoda este realista si simpla. Pentru a putea intelege lumea superioara, trebuie sa nu acordam atentie « atomilor » din corpul nostru si sa schimbam atentia golului din « spatiul interatomic ». Putem face asta in societatea umana sau intr-un grup mic care ne ajuta sa ne schimbam.

Trebuie sa fim impreuna, ajutandu-ne reciproc intre noi, si sa incepem sa ridicam atentia de la noi la ceea ce este in jurul nostru. Munca este neplacuta, neclara si foarte ne-naturala. Dar pentru asta Cabalistii au scris o cantitate enorma de materiale. Aplicandu-ne metodele Cabaliste, ne adunam la asta, o completam si o materializam. Incepem sa o acceptam si sa o simtim inauntrul nostru. Ca si pe o gaura o adap ... Detalii... »

Categorie: 5 minute de lumina | Vizualizări: 562 | Adăugat de: punctuldininima | Data: 13-01-2012 | Comentarii (0)

1 2 »
Calendar
«  Martie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
nou
Virsta noastra

Copyright MyCorp © 2024